28 januari 2022

De grootste verschillen tussen een BOL & BBL opleiding

Er zijn verschillende soorten mbo opleidingen. Mbo opleidingen zijn er op verschillende niveaus, dit loopt van niveau 1 tot niveau 4. Behalve dat er verschillende niveaus zijn waarop de opleidingen gegeven worden zijn de opleidingen ook ingedeeld in verschillende sectoren. Je hebt opleidingen in onder andere de zorg maar ook in vormgeving, techniek, onderwijs, administratie, horeca en economie. Dan is er vervolgens ook nog een verschil tussen een BOL of BBL opleiding waarbij BBL een afkorting is voor Beroeps Begeleidende Leerweg en BOL een afkorting is voor Beroeps Opleidende Leerweg. Het belangrijkste verschil is dat je bij een BOL opleiding volledig student bent waarbij je bij een BBL opleiding voornamelijk bij een bedrijf aan het werk bent. 

BOL opleidingen sluiten goed aan bij de middelbare school

Bij een BOL opleiding ben je dus echt een student. Je leert voornamelijk aan de hand van de theorie en de praktijken die op school worden aangeboden. Je zal hierbij ook huiswerk mee krijgen en veel in contact zijn met andere studenten van jouw opleiding. Dit kan een goede opleiding zijn voor studenten die het fijn vinden om voornamelijk op school te zijn. Een van de redenen waarom dit goed kan werken voor studenten is omdat de overgang van de middelbare school naar een opleiding zo wat minder groot is. Vaak is het wel zo dat je ook bij een BOL opleiding een stageperiode hebt waarbij je voor een bedrijf zal gaan werken. 

Voor wie is een BBL opleiding een goede keuze?

Aan de andere kant heb je ook een hele hoop studenten die het juist niet fijn vinden om zo veel tijd op school door te moeten brengen. Als in een klaslokaal zitten en de theorie uit de boeken leren voor jou niet werkt is het goed om je te verdiepen in een BBL opleiding. Een BBL opleiding biedt je namelijk de kans om het grootste gedeelte van de tijd bij een bedrijf te werken waarbij je maar een of twee dagen naar school komt. Op deze manier leer je het meeste door in de praktijk aan het werk te zijn maar heb je waar nodig nog wel begeleiding van school.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.